Wersje frontów kuchennych – sprawdź, co warto wybrać

XXI wiek to czas, kiedy postęp techniczny i rozwój coraz to dogodniejszych technologii pozwala nam na otaczanie się rzeczami świetnie wykonanymi z najróżniejszych dostępnych na rynku materiałów.

Urządzając mieszkanie z reguły największy problem mamy z sprzętami kuchennymi. Pierwsze, na co zwracamy szczególną uwagę to najczęściej fronty kuchenne. Do wyboru posiadamy fronty drewniane, fornirowane, fronty z płyty MDF foliowanej oraz z płyty meblowej, fronty lakierowane i szklane.

Fronty kuchenne drewniane wyglądają bardzo ładnie, drzewo wdzięcznie prezentuje się w kuchni i powoduje, iż wnętrze wydaje się znacznie bardziej nastrojowe, niestety stolarze niechętnie zajmują się wykonywaniem frontów kuchennych z drewna, ponieważ ma ono tendencję do wypaczania się, rozsychania, jeśli nie zostało stosownie wysuszone. Zawiasy nadto obciążone ciężkimi drzwiczkami z drewna szybciej się zużywają.

Drewniane fronty mają jednak zaletę, której inne nie mają wolno je oczyścić ze starej farby wyszlifować oraz pomalować na nowo. Po zakończonym remoncie albo otoczenia końcowych prac stajemy przed skomplikowanym wyborem akcesoriów oraz naturalnie mebli. Najtrudniejszy jest zakup mebli kuchennych, ponieważ tutaj nie liczy się jedynie funkcjonalność mebli, jednak także ich estetyczny i modny wygląd.

W trakcie wyboru kierujemy się zwłaszcza wyglądem frontów kuchennych, dostosowujemy je do położonej już podłogi oraz płytek a jeżeli mamy gotowy pomysł na całą kuchnie fronty kuchenne też powinny być gruntownie przemyślane pod względem materiału, z którego będą wykonane oraz koloru – wypróbuj Hurtownia materiałów do zabudowy wnętrz. Do najdroższych należą fronty drewniane, które świetnie się prezentują, można je modernizować zdrapując farbę oraz pomalować na dowolny kolor, ale są fronty kuchenne wykonane z tego oczywistego materiału należą do nadzwyczaj ciężkich, co powoduje prędkie niszczenie się zawiasów, które wykrzywiają się pod naporem nadmiernie znacznego ciężaru. Drzewo źle wysuszone będzie się wypaczać oraz rozsychać, co jest najogromniejszą wadą tego typu frontów kuchennych. Troszkę tańsze są fronty fornirowane, które z powodzeniem mogą podmienić fronty drewniane.